La contaminació ambiental

L'extracció i els processos d'obtenció i utilització dels combustibles produeixen impactes en el medi natural. S'ha de procurar que aquests impactes siguin com més petits millor, per tal de preservar l'equilibri de l'entorn.

EFECTE HIVERNACLE

Consisteix en l'elevació de temperatura
que experimenta l'atmosfera a causa de la presència de gasos d'hivernacle, que deixen passar la radiació visible de l'espectre solar i absorbeixen la infraroja (calor) emesa per la Terra.
Aquest augment de la temperatura elevaria el nivells dels mars. A part de la dilatació de l'aigua, es fondrien grans masses de gel del pols i produirien un canvi climàtic important, que afectaria la pr
oducció agrícola. Milions de persones es podrien veure afectades, sense casa i amb manca d'aigua i aliments; moltes espècies animals i vegetals desapareixerien en quedar negats d'aigua els seus hàbits o per no poder adaptar-se a un canvi climàtic tant sobtat.LA PLUJA ÀCIDA
Els òxids de sofre i de nitrogen són contaminants perillosos que s'introdueixen a l'atmosfera quan es cremen combustibles fòssils; allà entren en contacte amb vapor d'aigua, llum i oxigen i es transformen en àcid sulfúric i àcid nítric. Quan aquests àcids són arrossegats per la pluja o els flocs de neu o cauen en forma de partícules seques, es produeix la pluja àcida, que provoca un augment de l'acidesa dels llacs, dels rius i torrents d'aigua dolça i en alguns casos, fins i tot, dels sòls.

La pluja àcida pot afectar greument la vida de les espècies animals i vegetals dels llacs i dels boscos on cau. L'aigua acidificada facilita la lixiviació (separació) dels nutrients bàsics del sòl i del subsòl i priva els arbres i la resta de vegetació d'aquests elements vitals. També contamina les aigües de metalls pesants com el cadmi, l'alumini i el mercuri i afecta edificis, monuments i escultures.LES BOIRES FOTOQUÍMIQUES
Amb unes condicions atmosfèriques determinades, amb inversió tèrmica i falta de vent, es crea sobre les ciutats una cúpula d'aire calent que, carregada de partícules del fum dels cotxes, centrals tèrmiques, indústries, etc., queda retinguda i no s'aixeca: són les boires fotoquímiques.

LA CONTAMINACIÓ RADIOACTIVA

Tant el combustible com els residus que generen les centrals nuclears són radioactius i emeten radiacions perilloses per a les persones, els animals i les plantes. Els seus grans problemes són les emissions radioactives i la gestió dels residus radioactius.
Les centrals nuclears funcionen sota mesures de seguretat estrictes per assegurar-ne el control en les condicions més desfavorables. L'experiència ha demostrat que el risc d'un accident nuclear greu amb emissió massiva i incontrolada de radiacions, tot i que és ínfim, no es pot descartar.
Respecte a la gestió de residus, el problema de l'emmagatzematge encara no està solucionat: de moment es desen a les piscines de la central.
Es preveu més greu encara el desmantellament de la central en acabar la seva vida útil, la qual s'estima teòricament en 30 anys. El desmantellament segur i l'emmagatzematge de la gran quantitat de residus que en resultin es preveu difícil i perillós.

CEMENTIRIS NUCLEARS