El gas natural

El gas natural, tal com es troba a la natura, és format bàsicament per metà (com a mínim, en el 70%) barrejat amb altres gasos, com ara l'età, el propà, el butà, etc., en proporcions variables. Es troba formant bosses, sol o associat amb el petroli, cobertes per capes impermeables que n'impideixen la propagació.

EXTRACCIÓ, TRANSPORT I DISTRIBUCIÓ
La formació del gas natural prové d'un procés semblant al del petroli; per això, la localització i l'extracció es fa com la del petroli. El gas, abans del transport, és processat per eliminar les impureses, amb la qual cosa s'obté, pràcticament, metà pur.
El transport als centres de consum es realitza amb gasoductes o amb vaixells metaners. En els gasoductes es transporta en estast gasós a una pressió entre 3.65 i 7.1 MPa, fins a les plantes de distribució: és el sistema més ecònomic de transport.
S'utilitzen vaixells metaners quan les dificultats d'instal·lació d'un gasoducte són molt grans o quan hi ha distàncies molt llargues a través del mar, perquè el transport amb vaixell sigui rentable se n'ha de reduir el volum (obtenir gas natural liquat).
La distribució des de la planta als llocs de consum exigeix una xarxa de canonades de diferents pressions, en funció de la proximitat dels llocs de consum.

APLICACIONS
  • La indústria, el comerç i l'habitatge.
  • Les centrals tèrmiques mixtes.
  • Les instal·lacions de cogeneració.
  • La indústria petroquímica.